Cóż... Modliszki raczej nie dadzą rady na tyle :D... zawsze można po sprowadzać wuchte pojemniczków i zabrać ze sobą xD. A takie pytanie (czysto hipotetyczne) jeżeli się już nie ma naprawdę nikomu (ja na szczęście mam :D) pozostawić i taki np. pająk przejdzie wylinkę na drugi dzień gdy nas nie ma w domu to jak długo da rade bez żarcia?
Sądzę, że dość długo. Mój nie jadł przez około 3 tygodnie po wylince. Myślę, że dwa tygodnie więcej go nie robią. Choć nie mam zamiaru tego sprawdzać ;p
pająki potrafią nie jeść nawet przez parę miesięcy i jakoś żyją.. nie mają zbyt szybkiej przemiany materii i nie potrzebują ciągłego posiadania jedzenia pod nosem :P
muszę Wam powiedzieć, że moje ptaszniki przeżyły nie tylko moją pracę nad morzem, a bywao naprawdę chłodno, jak i przeprawę promem przez Bałtyk.
Ostatnio czytałem o przypadku gdzie na islandii w kartonie z bananami znaleziono skorpiona, gat. nie pamietam, ale przyjemniaczek to z niego nie był :P
U mnie w pracy w jednym tirze był dość sporawy pajączek. Niestety, jak tylko było słychać "tatantula! tarantula!" cały staff został przegnany i przyjechała grupa "expertów", która zutylizowała pajączka...
Art ciekawy, ale mimo wszystko lepiej je komuś jednak zostawić....
Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Ale moje "zostawienie" podopiecznych przez wakacje (głównie) na ok 1-1.5 miesiąca tygląda tak że do terrari wstawiam im po jednym pudełku na mocz pełnym wody i z dziurkami we wieczku.
Mniejsze pojemniki tak do 10cm wys wsadzam do większego ok 40dlx20szx20wys cm no więc wkłądam tam kilka pudełek i małe terraria i wkłądam 2 pudelka na mocz pełne wody i całe pudło zamykam. Dziurki sa na około ale i tak jest tam duża wilgoć spokojnie tak wytrzymają ~3 miesiące. (najdłużej były 2 miesiące bez opieki i w każdym pudełku na mocz była połowa wody)
A teraz głównie jak juz mam spore terraria nadal wkładam im pudełka na mocz z wodą. W tym roku nie było mnie ~1.5 miesiąca w domu w czasie wakacji, a pudełka nadal były pełne (ubyło bardzo mało wody), ale widać było im dobrze bo 3 sztuki wyliniały.
tak samo w ferie zimowe też wyjeżdżam (pająki od 3 lat trzymam w temp pokojowej w zime ok 21 stopni w lato 25) i tez żyją po tygodniu.dwóch.