Forum Serwisu Arachnea

Sklep internetowy Pirania
Sklep internetowy TerraSklep
Spider Shop

!!!! miejsce na ogłoszenia !!!!
Stary 03-03-2010, 23:28   #1
Kalen Mężczyzna

Kalen's Avatar

Miasto: Warszawa (Ożarów)
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Kalen
Domyślnie Powtarzające się pytania

Witajcie,

mam pewną propozycję, która może wg mnie usprawnić trochę funkcjonowanie forum. Ciekawy jestem co o niej myślicie. Chodzi mi mianowicie o powtarzające się w nieskończoność te same pytania. Moim zdaniem najlepiej by było gdyby moderatorzy widząc temat po raz n-ty traktujący o tym samym po prostu pisali notkę w stylu "Odpowiedzi poszukaj na forum" lub "Użyj wyszukiwarki" i temat zwyczajnie zamykali. Mam tu na myśli ewidentne przypadki i pytania w stylu "Jak hodować świerszcze?", "Co jedzą mączniki?" i "Dlaczego mój pająk nie je?". Tym sposobem w obiegu teoretycznie byłyby tylko tematy cokolwiek wnoszące. Czy to zły pomysł?

Pozdrawiam,
kalen

Ostatnio edytowane przez Kalen : 03-03-2010 o 23:30.
Kalen jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 03-03-2010, 23:58   #2
Liquid Mężczyzna
Partner

Liquid's Avatar

Miasto: Kraków
Domyślnie

A może lepszą wersją będzie aktualizacja FAQ(Frequently Asked Questions) o najczęściej zdawane pytania?
Stary 04-03-2010, 00:14   #3
Glaurung
Koordynator Partnerów
wiarygodny

Glaurung's Avatar

Miasto: Wrocław / Wałbrzych
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Glaurung
Domyślnie

Zapropnowałem już jakiś czas temu FAQ i nawet go podkleiłem w od zaciekawienia. Ale na trochę innej zasadzie niż dotychczas. Przygotowanie z góry odpowiedzi na typowe pytania które pojawiają się tym dziale, tak, żeby od razu można by było je wkleić w temacie i z góry wyczerpać temat. Później wystarczy tylko dany post skopiować i wkleić do tematu jak zwykłą odpowiedź. Podałem to na przykładzie wyboru pierwszego pająka. Niestety nie miałem czasu tego rozbudować a nikt nie wykazał się inicjatywą własną i nic nie dopisał.

Na zamykanie tematu i odsyłaniu do FAQ/opcji szukaj nikt sie nie zgodzi z administracji, bo nie takie są założenia tego serwisu. Natomiast to, co zaproponowałem ma dużo większy sens niż wklejanie linków. Od razu hamuje napływ odpowiedzi mniej doświadczonych userów którzy po trochu dodają od siebie po trochu i może zahamować niepotrzebne dyskusje.
Stary 06-03-2010, 03:18   #4
Kalen Mężczyzna

Kalen's Avatar

Domyślnie

Jasne, że jest FAQ i można tam znaleźć odpowiedzi na większość nurtujących pytań, trzeba tylko do tego FAQ zajrzeć, w tym rzecz.

Glau, chodzi o to, że te odpowiedzi już są na forum, udzielone dziesiątki razy. Trzeba sobie jedynie zadać odrobinę trudu, żeby je znaleźć, co swoją drogą nie wydaje się bardziej skomplikowane od założenia nowego tematu. Może faktycznie mój pomysł jest dość drastyczny, ale bycie nowym na forum, czy w pajęczarstwie w ogóle, nie powinno moim zdaniem zwalniać z obowiązku używania mózgu zanim użyje się klawiatury. Jeśli serwis ma jakieś założenia to powinien chyba uczyć nowicjuszy miedzy innymi zaradności.
Stary 07-03-2010, 13:07   #5
Gibson

Gibson's Avatar

Miasto: Bielsk Podlaski
Domyślnie

Wg mnie jest to dobry pomysl zeby zaczeto uzywac FAQ, lecz kazdy nowicjusz woli przedstawic swoja(uwazajac ze nikomu innemu sie to przytrafilo)sytuacje, a nie odnosic sie do istniejacych tematow, mimo ze sie niczym zazwyczaj nie roznia. W ten sposob ma odpowiedz podana na tacy. Tyle ze te pytania sa czasem naprawde idiotyczne, jednak nie zapominajmy ze to wszystko jest w trosce o pajaczki;] a co komu szkodzi napisac tych pare linijek
Bardzo dobrym, a wrecz rewelacyjnym pomyslem jest MECENAT, zostal mi przydzielony aTahaualpa i zawsze moglem liczyc na pomoc. NIe zakladalem nowych tematow bo wystraczylo go o to zapytac. Jest to uzytkownik(tak jak i reszta wspolpracownikow tego projektu) z duzym stażem i doswiadczeniem.
Aktualizacja zagadnien, moze jakies foty przyciagajace uwage i wyszczegolnienie tego FAQ pomoze.

//Ortografia - aspoleczna

Ostatnio edytowane przez aspoleczna : 09-03-2010 o 00:06. Powód: Poprawienie błędów ortograficznych
Gibson jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 08-03-2010, 15:27   #6
M4S73R
Sekser

M4S73R's Avatar

Miasto: Długie (Lubuskie)
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika M4S73R
Domyślnie

Przed założeniem tematu w ''od zaciekawienia do pasji'', mogłoby wyświetlać najpierw te całe FAQ. Nie wiem czy by to zahamowało całkowicie powstawanie powtarzających się wątków - pewnie nie, ale może by zmniejszyło.
M4S73R jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 08-03-2010, 21:18   #7
Mustang Mężczyzna
Koordynator Sekserów
wiarygodny

Mustang's Avatar

Miasto: ze snów
Domyślnie

Caly problem jest w tym że tematy takie zakładają dzieci które w większosci wypadkow nie powinny się zajmować tym hobby (to nie jest zajęcie dla oferm i mielonków) Reszta to jakieś lamagi internetowe lub śmierdzące lenie. odpowiedźcie sobie na pytanie kim Wy jesteście pomagając im. Polityka serwisu jest taka ze "klient (dziecko) nasz pan" a Wy jeszcze szukacie zlotego środka na ten problem Pzestańcie odpisywać to 'serwis" bedzie mial problem i coś z tym zrobi. Poki Wy za nich tyracie nic sie nie zmieni i zadne faki sraki tutaj nie pomogą.
Stary 10-03-2010, 15:26   #8
mpx Mężczyzna
Emeryt
wiarygodny

Miasto: /dev/null
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika mpx
Domyślnie

Ten problem był, jest i będzie. I żadne FAQ, poradniki, kompendia, nowe działy go nie rozwiązały.
mpx jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 10-03-2010, 18:46   #9
M4S73R
Sekser

M4S73R's Avatar

Miasto: Długie (Lubuskie)
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika M4S73R
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mustang Zobacz post
Pzestańcie odpisywać to 'serwis" bedzie mial problem i coś z tym zrobi. Poki Wy za nich tyracie nic sie nie zmieni i zadne faki sraki tutaj nie pomogą.

- można zauważyć, że dużo osób znających się na rzeczy, nie odpisuje już tyle, ile kiedyś na tym forum.
- jak przestaną całkowicie odpowiadać osoby znające się na rzeczy, to odpowiadać będą te dzieci ... dzieci - dzieciom i tak już tak jest.

I taki idiota nie znający się na rzeczy palnie jakąś głupotę, dorzuci ''mądrą'' radę, drugi to łyka, przekazuje kolejnemu te farmazony, kolejny kolejnemu ...

Ale tak jak pisze mpx na to raczej nie ma rady. Każde forum w internecie o różnych tematykach boryka się z takim czymś.
M4S73R jest nieaktywny   Cytowanie selektywne
Stary 11-03-2010, 00:38   #10
Kalen Mężczyzna

Kalen's Avatar

Domyślnie

I właśnie dlatego, że nic innego nie skutkuje rozsądne wydaje mi się zamykanie takich wątków zanim się rozwiną, wskazując przy okazji ich autorowi drogę ku odpowiedzi. Sam już nie wiem co jest tutaj mniejszym złem.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania