Szperajac po necie natrafilem na to http://euroanimal.pl/Acanthoscurria_geniculata zaciekawilo mnie szczegolnie to: "Pająków tych nie poleca się niedoświadczonym hodowcom, gdyż większość osobników jest dość agresywna, a ich jad może być niebezpieczny dla człowieka. Nie jest co prawda śmiertelny, ale ugryzienie może skończyć się silną opuchlizną, wysoką gorączką i czasami wizytą w szpitalu." NIEBEZPIECZNY DLA CZLOWIEKA oraz WYSOKA GORACZKA (tzn ile ? 42 C ?) ? czy to nie z lekka przesada, to zdanie przypomina mi bardziej opis do Poe :) Wiec pytanie czy czasem ktos kto to pisal nie ma bladego pojecia o pajakach i wpisal to ogladajac horror gdzie wychodzi bialo kolanowiec z za biurka ? :D Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala ? :)
chyba '"nieco" przesadzili :D
zaraz sie gdzies pewnie pojawi art ze T. atrica jest potwornie grozna i jadowita, a jak ktos zobaczy tego pajaka u siebie w domu to umrze ze strachu ;|
L. parahybana,, H. gigas, 2x B. albopilosum, C. darlingi, A. versicolor, P. fortis(?), P. regalis, P. irminia, P. reduncus, P. miranda, 2xE. rufescens, O. aureotibialis, L. striatipes, 2xL.violaceopes + E. italicus, A. gigas
Otoz drogi "hodowco" wydaje mi sie opis dotyczacy zagrozenia pajaka jest lekko przesadzony. Klania sie czytanie ze zrozumieniem no chyba ze sie z j. polskiego mialo 2 ;p
Ja nie widzę w tym opisie nic dziwnego, wiele razy spotkałem się z takim opisem możliwych po ukąszeniu gieni skutków, widziałem też jak wygląda ręka opuchnięta po ukąszeniu - i wcale ta opuchlizna nie jest mniejsza od opuchlizny powodowanej przez ukąszenie Poe(które jak wiadomo mają bardzo silny jad...). Pamiętajcie chłopaki, że to MOŻLIWE, A NIE KONIECZNE SKUTKI UKĄSZENIA- JEDNA OSOBA BĘDZIE MIAŁA MEGA OPUCHLIZNĘ I WYSOKĄ GORĄCZKĘ, A DRUGA MOŻE MIEĆ TYLKO BÓL. Osobiście spotkałem się też z opisami(nie pamiętam na którym forum), że po ukąszeniu gieni przez dobe lub dwie utrzymywały się oprócz gorączki wymioty...
A co do agresji: od dłuższego czasu mam kilka dorosłych POE, mam podrostki strom i maculate, stado murinów i w tej chwili 4 gienie- i zdecydowanie najagresywniejsze-najłatwiej irytujące się moje pająki to właśnie geniculaty. Ale początkujący na pewno sobie z nimi poradzi. Sam od gieni zaczynałem;)
Dokladnie wiec po co wprowadzac ludzi w blad i pisac ze kazdy przypadek ukaszenia grozi takimi objawami. Jak ktos ma alergie to normalne ze moze sie skonczyc goraczka. Agresji wcale nie podwazam sam mam gienie i wiem co potrafi :). W sumie dodac do tych objawow skurcze miesni i mamy murinusa w wersji "light" ? :)
Pająków tych nie poleca się niedoświadczonym hodowcom, gdyż większość osobników jest dość agresywna, a ich jad może być niebezpieczny dla człowieka.
no gienia bywa agresywna bardzo często - jest to do ogarnięcia, ale bywa agresywna, a czy ktoś poleca ją początkującemu czy nie, to jego sprawa.
Cytat:
Napisał Locutus85
Nie jest co prawda śmiertelny, ale ugryzienie może skończyć się silną opuchlizną, wysoką gorączką i czasami wizytą w szpitalu."
Co tu jest nieprawdą? toć to prosty, ale dobry opis tego co moze stać się po ugryzieniu
Cytat:
Napisał Locutus85
Wiec pytanie czy czasem ktos kto to pisal nie ma bladego pojecia o pajakach i wpisal to ogladajac horror gdzie wychodzi bialo kolanowiec z za biurka ? :D
normalny opis, chyba 9 na 10 terrarystów by tak opisało gienie. Nie zgodzę się tylko z tym, że nie mogą jej mieć początkujący, ale jak zaznaczyłem to jest subiektywne i każdy może mieć swoje zdanie
Cytat:
Napisał Locutus85
Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala :)?
Cytat:
Napisał Locutus85
po co wprowadzac ludzi w blad i pisac ze kazdy przypadek ukaszenia grozi takimi objawami.
na to odpowiem Ci twoimi własnymi słowami:
Cytat:
Napisał Locutus85
Klania sie czytanie ze zrozumieniem no chyba ze sie z j. polskiego mialo 2 ;p
Cytat:
Napisał Locutus85
Jak ktos ma alergie to normalne ze moze sie skonczyc goraczka.
:0
nie musi być człowiek wcale alergikiem żeby mieć gorączke po ugryzieniu...
Ostatnio edytowane przez Michauu85 : 08-03-2010 o 12:20.
"Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala ?" <- to byla ironia :) Po raz kolejny poradze Ci czytac ze zrozumieniem i myslec co ktos chcial przekazac :)
a co Ty tak bronisz tego co tam jest napisane :) ? sam to "dzielo" tworzyles ? ;p
Wysoka goraczka jest stwierdzeniem wzglednym. Bo dla kogos 37 to wysoka goraczka :). Pozatym naprawde wysoka goraczka 42C moze prowadzic do uszkodzenia mozgu i powaznego kalectwa
Ostatnio edytowane przez Locutus85 : 08-03-2010 o 13:17.
Bezpośrednie działanie promieni słonecznych spowodowałoby śmierć pająka przez odwodnienie
- jest to tak napisane, że jak jeden promień światła padnie na niego to kaplica..
Cytat:
Jako pojemnika na terrarium można używać niemal każdego typu pojemników które można szczelnie zamknąć. Pojemnikiem mogą być np.: szklane i plastikowe terraria, szklane akwaria, słoiki, plastikowe pudełka (różnego typu), plastikowe butelki.
butelki?? akwaria??
Cytat:
Dlatego też w niektórych terrariach można umieścić kawałki kory, mech lub inne rośliny. Jednak ze względu na malutkie wymiary pojemników, wiekszość pajaków nie potrzebuje dodatkowego wyposażenia, gdyż w malutkim pojemniku czuje się już jak w kryjówce.
tak właśnie! trzymajmy dorosłe pajuny w pojemniku 10x10x5 by mu fajnie było...
można by było wiele takich przykładów cytować.. ale ta strona jest ogólna i nie skupiona na jakimś konkretnym rodzaju zwierząt. Po za tym jest w niej opcja jak w wikipedii, że można edytować wszystko więc panowie jak coś wam nie pasuje to można to zmienić!
Moda na czepianie się nastała czy co?
Jedyna rzecz, do której jako tako można się przyczepić z tych cytowanych przez Was to :
Cytat:
Dlatego też w niektórych terrariach można umieścić kawałki kory, mech lub inne rośliny. Jednak ze względu na malutkie wymiary pojemników, wiekszość pajaków nie potrzebuje dodatkowego wyposażenia, gdyż w malutkim pojemniku czuje się już jak w kryjówce.
, a co do reszty można się z czystym sumieniem zgodzić. Narażenie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych? W lecie zostawcie na parapecie terrarium z pająkiem na parę godzin bezpośrednio na słońcu, a otrzymacie pieczone zapewne. Słoiki i akwaria w roli terrarium? Wielu hodowców preferuje akwaria z dobrą górną wentylacją dla swoich pająków i nie ma najmniejszych problemów z nimi, a słoiki również są polecane i używane. Poza tym opis gieni jak najbardziej prawidłowy i raczej nie przesadzony w mojej ocenie, a to czy go polecają dla początkujących- subiektywna ocena hodowcy i autora tekstu. Są ludzie, którzy przygodę z ptasznikami zaczynali od H.maculaty i żyją, a są i tacy co odczuwają strach przed kędziorem.
__________________ It's an insane world, and I'm proud to be a part of it - Bill Hicks