Forum Serwisu Arachnea

Spider Shop
www.exotic-crown.pl
kokoshurt.pl - podłoża do terrarium

!!!! Wszystkich początkujących terrarystów zapraszamy do Programu Mecenat! !!!!
!!!! Najlepszy użytkownik Galerii gatunków - Konkurs !!!!

!!!! Ruszyła sprzedaż serwisowych kalendarzy na rok 2012. Wszystkich zainteresowanych prosimy o kliknięcie - TU!!!!

!!!! Konkurs z okazji wydania Kalendarza 2012 - Sprawdz!!!!!
Stary 08-03-2010, 00:05   #1
Locutus85 Mężczyzna

Locutus85's Avatar

Miasto: Busko Zdrój; Beta Antares Starfleet Yards
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Locutus85
Domyślnie geciulata wedlug Euroanimal.pl

Szperajac po necie natrafilem na to http://euroanimal.pl/Acanthoscurria_geniculata zaciekawilo mnie szczegolnie to: "Pająków tych nie poleca się niedoświadczonym hodowcom, gdyż większość osobników jest dość agresywna, a ich jad może być niebezpieczny dla człowieka. Nie jest co prawda śmiertelny, ale ugryzienie może skończyć się silną opuchlizną, wysoką gorączką i czasami wizytą w szpitalu." NIEBEZPIECZNY DLA CZLOWIEKA oraz WYSOKA GORACZKA (tzn ile ? 42 C ?) ? czy to nie z lekka przesada, to zdanie przypomina mi bardziej opis do Poe :) Wiec pytanie czy czasem ktos kto to pisal nie ma bladego pojecia o pajakach i wpisal to ogladajac horror gdzie wychodzi bialo kolanowiec z za biurka ? :D Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala ? :)
Locutus85 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 01:14   #2
katoj Mężczyzna

katoj's Avatar

Miasto: legionowo
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika katoj
Domyślnie

chyba '"nieco" przesadzili :D
zaraz sie gdzies pewnie pojawi art ze T. atrica jest potwornie grozna i jadowita, a jak ktos zobaczy tego pajaka u siebie w domu to umrze ze strachu ;|
L. parahybana,, H. gigas, 2x B. albopilosum, C. darlingi, A. versicolor, P. fortis(?), P. regalis, P. irminia, P. reduncus, P. miranda, 2xE. rufescens, O. aureotibialis, L. striatipes, 2xL.violaceopes + E. italicus, A. gigas
sprzedam samca (mlodego-niedoroslego)parahybany!! // moj fototemat
katoj jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 11:28   #3
Michauu85 Mężczyzna

Michauu85's Avatar

Miasto: tam za rogiem, koło poczty
Domyślnie

powiedz mi tylko znawco gdzie tu jest błąd w tym opisie?
Michauu85 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 11:35   #4
Locutus85 Mężczyzna

Locutus85's Avatar

Domyślnie

Otoz drogi "hodowco" wydaje mi sie opis dotyczacy zagrozenia pajaka jest lekko przesadzony. Klania sie czytanie ze zrozumieniem no chyba ze sie z j. polskiego mialo 2 ;p
Stary 08-03-2010, 11:59   #5
maiky Mężczyzna

maiky's Avatar

Miasto: Wola Hankowska / Częstochowa
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika maiky
Domyślnie

Ja nie widzę w tym opisie nic dziwnego, wiele razy spotkałem się z takim opisem możliwych po ukąszeniu gieni skutków, widziałem też jak wygląda ręka opuchnięta po ukąszeniu - i wcale ta opuchlizna nie jest mniejsza od opuchlizny powodowanej przez ukąszenie Poe(które jak wiadomo mają bardzo silny jad...). Pamiętajcie chłopaki, że to MOŻLIWE, A NIE KONIECZNE SKUTKI UKĄSZENIA- JEDNA OSOBA BĘDZIE MIAŁA MEGA OPUCHLIZNĘ I WYSOKĄ GORĄCZKĘ, A DRUGA MOŻE MIEĆ TYLKO BÓL. Osobiście spotkałem się też z opisami(nie pamiętam na którym forum), że po ukąszeniu gieni przez dobe lub dwie utrzymywały się oprócz gorączki wymioty...
A co do agresji: od dłuższego czasu mam kilka dorosłych POE, mam podrostki strom i maculate, stado murinów i w tej chwili 4 gienie- i zdecydowanie najagresywniejsze-najłatwiej irytujące się moje pająki to właśnie geniculaty. Ale początkujący na pewno sobie z nimi poradzi. Sam od gieni zaczynałem;)

Ostatnio edytowane przez maiky : 08-03-2010 o 12:03.
maiky jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 12:17   #6
Locutus85 Mężczyzna

Locutus85's Avatar

Domyślnie

Dokladnie wiec po co wprowadzac ludzi w blad i pisac ze kazdy przypadek ukaszenia grozi takimi objawami. Jak ktos ma alergie to normalne ze moze sie skonczyc goraczka. Agresji wcale nie podwazam sam mam gienie i wiem co potrafi :). W sumie dodac do tych objawow skurcze miesni i mamy murinusa w wersji "light" ? :)
Stary 08-03-2010, 12:17   #7
Michauu85 Mężczyzna

Michauu85's Avatar

Miasto: tam za rogiem, koło poczty
Domyślnie

rozbije to na czynniki pierwsze...

Cytat:
Napisał Locutus85 Zobacz post
Pająków tych nie poleca się niedoświadczonym hodowcom, gdyż większość osobników jest dość agresywna, a ich jad może być niebezpieczny dla człowieka.
no gienia bywa agresywna bardzo często - jest to do ogarnięcia, ale bywa agresywna, a czy ktoś poleca ją początkującemu czy nie, to jego sprawa.

Cytat:
Nie jest co prawda śmiertelny, ale ugryzienie może skończyć się silną opuchlizną, wysoką gorączką i czasami wizytą w szpitalu."
Co tu jest nieprawdą? toć to prosty, ale dobry opis tego co moze stać się po ugryzieniu

Cytat:
Wiec pytanie czy czasem ktos kto to pisal nie ma bladego pojecia o pajakach i wpisal to ogladajac horror gdzie wychodzi bialo kolanowiec z za biurka ? :D
normalny opis, chyba 9 na 10 terrarystów by tak opisało gienie. Nie zgodzę się tylko z tym, że nie mogą jej mieć początkujący, ale jak zaznaczyłem to jest subiektywne i każdy może mieć swoje zdanie

Cytat:
Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala :)?
Cytat:
po co wprowadzac ludzi w blad i pisac ze kazdy przypadek ukaszenia grozi takimi objawami.
na to odpowiem Ci twoimi własnymi słowami:
Cytat:
Klania sie czytanie ze zrozumieniem no chyba ze sie z j. polskiego mialo 2 ;p
Cytat:
Jak ktos ma alergie to normalne ze moze sie skonczyc goraczka.
:0
nie musi być człowiek wcale alergikiem żeby mieć gorączke po ugryzieniu...

Ostatnio edytowane przez Michauu85 : 08-03-2010 o 12:20.
Michauu85 jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 12:45   #8
Locutus85 Mężczyzna

Locutus85's Avatar

Domyślnie

"Czy moze jednak gienia ma az tak "NIEBEZPIECZNY" jad ze lepiej odrazu sie wybrac do szpitala ?" <- to byla ironia :) Po raz kolejny poradze Ci czytac ze zrozumieniem i myslec co ktos chcial przekazac :)

a co Ty tak bronisz tego co tam jest napisane :) ? sam to "dzielo" tworzyles ? ;p

Wysoka goraczka jest stwierdzeniem wzglednym. Bo dla kogos 37 to wysoka goraczka :). Pozatym naprawde wysoka goraczka 42C moze prowadzic do uszkodzenia mozgu i powaznego kalectwa

Ostatnio edytowane przez Locutus85 : 08-03-2010 o 13:17.
Stary 08-03-2010, 13:20   #9
Vesso Mężczyzna

Vesso's Avatar

Miasto: Wrocław/Zgorzelec
Wyślij wiadomośc przez Skype do Vesso Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Vesso
Domyślnie

na tej stronie parę rzeczy jest przesadzone..
Cytat:
Bezpośrednie działanie promieni słonecznych spowodowałoby śmierć pająka przez odwodnienie
- jest to tak napisane, że jak jeden promień światła padnie na niego to kaplica..

Cytat:
Jako pojemnika na terrarium można używać niemal każdego typu pojemników które można szczelnie zamknąć. Pojemnikiem mogą być np.: szklane i plastikowe terraria, szklane akwaria, słoiki, plastikowe pudełka (różnego typu), plastikowe butelki.
butelki?? akwaria??

Cytat:
Dlatego też w niektórych terrariach można umieścić kawałki kory, mech lub inne rośliny. Jednak ze względu na malutkie wymiary pojemników, wiekszość pajaków nie potrzebuje dodatkowego wyposażenia, gdyż w malutkim pojemniku czuje się już jak w kryjówce.
tak właśnie! trzymajmy dorosłe pajuny w pojemniku 10x10x5 by mu fajnie było...

można by było wiele takich przykładów cytować.. ale ta strona jest ogólna i nie skupiona na jakimś konkretnym rodzaju zwierząt. Po za tym jest w niej opcja jak w wikipedii, że można edytować wszystko więc panowie jak coś wam nie pasuje to można to zmienić!

powodzenia;p

http://www.ecooenergy.com/
Ekologia i Użyteczność!

Vesso jest nieaktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08-03-2010, 19:21   #10
Liquid Mężczyzna

Liquid's Avatar

Miasto: Kraków
Domyślnie

Moda na czepianie się nastała czy co?
Jedyna rzecz, do której jako tako można się przyczepić z tych cytowanych przez Was to :
Cytat:
Dlatego też w niektórych terrariach można umieścić kawałki kory, mech lub inne rośliny. Jednak ze względu na malutkie wymiary pojemników, wiekszość pajaków nie potrzebuje dodatkowego wyposażenia, gdyż w malutkim pojemniku czuje się już jak w kryjówce.
, a co do reszty można się z czystym sumieniem zgodzić. Narażenie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych? W lecie zostawcie na parapecie terrarium z pająkiem na parę godzin bezpośrednio na słońcu, a otrzymacie pieczone zapewne. Słoiki i akwaria w roli terrarium? Wielu hodowców preferuje akwaria z dobrą górną wentylacją dla swoich pająków i nie ma najmniejszych problemów z nimi, a słoiki również są polecane i używane. Poza tym opis gieni jak najbardziej prawidłowy i raczej nie przesadzony w mojej ocenie, a to czy go polecają dla początkujących- subiektywna ocena hodowcy i autora tekstu. Są ludzie, którzy przygodę z ptasznikami zaczynali od H.maculaty i żyją, a są i tacy co odczuwają strach przed kędziorem.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania