Witaj Nie zarejestrowany.
To forum na którym się znajdujesz jest w wersji Archiwalnej - tylko do odczytu.
Zapraszamy na nowe wydanie portalu: www.arachnea.org/serwis
Wszelkiego typu posty/tematy można pisać już w nowej wersji. Sprawdź.
Kupuje 150 szt. wylęg 4-6mm karaczana tureckiego i chciałbym zapytać w jakiej temp. Trzymać i w jakiej wilgotności trzymać aby mi się nie rozmnażały, w czym trzymać takie malutkie, co ile karmić i czym na jakim podłożu trzymać i w takiej temp.i wilgotności, aby się nie rozmnażały, jak będą rosnąć. Chodzi o to jak szybko osiągną od 4-6 mm do 1 cm ile to zajmie?
//Stosuj odpowiednie prefixy - baniol
Ostatnio edytowane przez baniol : 06-02-2012 o 12:32.
Powód: brak prefixu
Wystarczy troche samodzielności by znaleźć opis gatunkowy karaczana tureckiego, w którym znajduja się takie informacje:
Cytat:
Gatunek należący do karaczanów jajorodnych. Samica po wytworzeniu ooteki składa ją w podłoże insektarium lub pomiędzy jego elementy wystroju. We wnętrz złożonej ooteki znajduje się zazwyczaj ok 20-30 jaj z których po 30-150 dniach w zależności od temperatury oraz wilgotności (ważne jest aby nie przesuszyć w tym okresie podłoża) następuje wylęg. Nimfa po 90-150 dniach przechodzi wylinkę imagalną, a następnie w postaci dorosłej żyje jeszcze jakieś 6-12 miesięcy.
Z podkreślonych fragmentach masz odpowiedzi na swoje pytania. Mianowicie turki rosną do imago średnio 3-5 miesięcy. Wiadomo, ze im wyższa temp tym szybszy przyrost. Aby sie nie rozmnażały jak dorosna do imago wystarczy wybierać ooteki, które możesz inkubować lub wyrzucić. A co do karmienia to turasy zjedzą wszystko. Dobrze jest jak maja stale dostepną sucha karmę dla psów/kotów lub płatki dla rybek. Co jakiś czas wrzuć warzywko jakies by sie napic mogły. Jako podłoże najlepsze sa wytłoczki od jajek, a w czym bedziesz je trzymal to już Twoja inwencja.
Nie mam czasu tutaj tego wszystkiego rozkminiać , czekam aż ktoś napisze " karaczany tureckie potrzebują takiej tempratury i takiej wilgotnosci w pudełku aby sięnie rozmnażały i tyle ..
Jeśli nie masz czasu przeczytać jednostronnicowego artykułu (ba, jednego wyodrębnionego akapitu), to musisz być strasznie zapracowanym człowiekiem...
Ale czas dupę zawracać innym masz?
Ja pierrr.. co za pokolenie >_<
__________________ Kto wejdzie, temu biada, krew, śmierć i czarne worki
Zaprawdę Wam powiadam, Straszliwie jest u Borki!
- Agres
pomocni że hoho, temp. starczy pokojowa ale wolniejszy rozwój, hodowla jak z każdym innym, wytłaczanek kilka, pojemnik z mokrym torfem, pokarm do innych płaskich misek żeby nie zasyfiało nic wiecej praktycznie, karma dla psa, rybek, kota, jabłko raz na tyg. można dać.
Nie mam czasu tutaj tego wszystkiego rozkminiać , czekam aż ktoś napisze " karaczany tureckie potrzebują takiej tempratury i takiej wilgotnosci w pudełku aby sięnie rozmnażały i tyle ..
Żenada
Zacytowałam Ci fragment tekstu, który przetłumaczyłam Ci z polskiego na nasze, a Ty masz tupet wypisywac taka odpowiedź?!?!?!?! Za takie teksty powinny lecieć warny (co najmniej) ;/;/;/
Cytat:
Napisał Pimpol
pomocni że hoho, temp. starczy pokojowa ale wolniejszy rozwój, hodowla jak z każdym innym, wytłaczanek kilka, pojemnik z mokrym torfem, pokarm do innych płaskich misek żeby nie zasyfiało nic wiecej praktycznie, karma dla psa, rybek, kota, jabłko raz na tyg. można dać.
A ty jak zwykle masz swoje pieć groszy do dodania. Szkoda tylko, ze NIE POTRAFISZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM !!!!!!!!!! Kolega pytał o to co zrobić by turki sie NIE ROZMNAZAŁY, na co jedyna metoda jest wybieranie i niszczenie ootek, bo w temp pokojowej tez się rozmnożą tylko dłużej trwa inkubacja o czym pisałam w pierwszym moim poście. Do tego wyjaśnij mi po jasną cholerę pojemnik z mokrym torfem?!?!?!?! Reszta Twojego posta jest duplikatem mojego;/ Najgorzej jak ktoś wyżej... No coments.
to nie Twoja wina. Po prostu Pimpol jeszcze nie wie gdzie jest jego pozycja na forum i... a zresztą. Stosuj się do rad Carmen a z hodowlą karaków nie będziesz miał problemów.