Forum Serwisu Arachnea

Spider Shop
www.exotic-crown.pl
kokoshurt.pl - podłoża do terrarium

!!!! Wszystkich początkujących terrarystów zapraszamy do Programu Mecenat! !!!!
!!!! Najlepszy użytkownik Galerii gatunków - Konkurs !!!!

!!!! Ruszyła sprzedaż serwisowych kalendarzy na rok 2012. Wszystkich zainteresowanych prosimy o kliknięcie - TU!!!!

!!!! Konkurs z okazji wydania Kalendarza 2012 - Sprawdz!!!!!
Stary 16-03-2010, 20:15   #1
baniol Mężczyzna
Moderator/Sekser
wiarygodny

baniol's Avatar

Miasto: Malbork
Domyślnie Opis/Artykuł

Witam,
parę lat temu pisałem artykuły dla pewnego magazynu. Po owych doświadczenia pozostał mi artykuł mojego autorstwa dotyczący mącznika młynarka. Chętne go udostępnię, gdyż na pewno komuś się przyda, szczególnie początkującym.

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor, Linnaeus 1758)

Jest to jeden z najczęściej hodowanych i najbardziej znany gatunek karmowy w naszym kraju. Zawdzięcza sobie to łatwością hodowli i dużym przyrostem młodych osobników. Chciałbym pokrótce przedstawić informacje dotyczące tego owada.

Mącznik młynarek należy do rodzaju rozpłaszczyków, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae) .
W naturze zamieszkują spróchniałe pnie drzew, często można znaleźć je pod korą lub w gniazdach ptaków. Od tysięcy lat towarzyszą również człowiekowi lokując się w magazynach mąki, spichlerzach, spiżarniach, przechowalniach czy gołębnikach. Czyni on dość duże szkody, gdyż zanieczyszcza własnymi odchodami pokarm na którym żeruje. W letnie, ciepłe wieczory wlatuje on przez otwarte okna do oświetlonych ludzkich domostw. U mączników hodowlanych funkcja latania zanikła lub została najprawdopodobniej uniemożliwiona przez patologiczne zmiany skrzydeł. Choć zdarza się że w hodowlach u niektórych osobników, iż funkcja ta nie zanikła. Gatunek ten konsumuje chętnie pokarm roślinny, jak i zwierzęcy.
Larwy mącznika są barwy jasno brązowej, żółtawej. Po wyjściu z osłon jajowych mają około 30mm długości. W naturze potrafią dorastać nawet do 58mm(!) W hodowlach osiągają maksymalnie od 40mm do 45mm. Wiąże się to z karłowaceniem larw, spowodowanym krzyżowaniem się między sobą osobników blisko ze sobą spokrewnionych. Uboga pula genowa populacji prowadzi często do tego, że larwy, poczwarki, jak i żuki są bardzo małe, wystąpić mogą również deformacje kończyn jak i innych części ciała owadów. W takich wypadkach należy eliminować osobniki patologiczne i dostarczyć do hodowli nowe osobniki z innego źródła, aby poszerzyć pule genową populacji. Z larw po kilku, kilkunastu wylinkach tworzą się poczwarki wielkości dorosłych osobników. Na stan przejścia larwy w poczwarkę wskazuje najczęściej iż larwa przybiera kształt liter „j” i wyraźnie zanika aktywność ruchowa. Poczwarka jest ograniczona ruchowo, może jedynie obracać się wokół własnej osi. Gdy u poczwarki zaczynają być widoczne pociemniałe oczy i aparat gębowy to znak, iż niedługo poczwarka zmieni się w dorosłego osobnika. Imago po stwardnieniu pancerzyka chitynowego ma kolor czarny bądź czarny wpadający w ciemną czerwień. Trudno jest określić płeć dorosłych osobników, gdyż dymorfizm płciowy jest niewielki. Samiec przy kopulacji znajduje się zawsze na górze, samicę poznać można po tym, iż składa w podłożu jaja. Samica składa przez swój żywot od 200 do 500 jaj.
Mączniki można hodować w akwariach i pojemnikach plastykowych. Jest wiele sposobów na hodowlę, przedstawię państwu mój sposób, który praktykuje już od kilku lat i przynosi on w pełni zadowalające efekty.
Przede wszystkim należy oddzielić każde stadium owada od siebie, w innym pojemniku larwy, w innym poczwarki, w innym żuki (Opisuję tu sytuację gdy posiadamy niewielką liczbę osobników, a nie ogromną hodowlę). To ogranicza w pewnym stopniu kanibalizm. Jako podłoża używamy głównie otrębów. Sprawdzają się tu wszelakie opcje: otręby żytnie, pszenne, owsiane. Mieszanki otrębów są jak najbardziej wskazane. Drobny dodatek mąki nie powinien zaszkodzić, lecz nie powinna ona stanowić większości podłoża/pokarmu. Warto dodać do otrębów płatków owsianych, suchej karmy dla psa/kota, pokarmu dla rybek w płatkach. Bardzo ważne jest podawanie owoców lub warzyw. Zapewniamy w ten sposób owadom źródło wody. Z doświadczenia stwierdzam, iż najlepiej sprawdza się marchew, gdyż nie psuje się za szybko i jest dostępna cały rok. Jabłka nie zawsze się sprawdzają gdyż mają tendencję to pleśnienia. Podawanie zieleniny typu sałata (byle nie pryskana), liście mniszka lekarskiego, liście kapusta urozmaicą dietę (witaminy, mikro i makro elementy i oczywiście woda). Mączniki są w stanie konsumować prawie wszystko, niektórzy podają surowe mięso, aby podwyższyć ilości białka i wody w diecie, co ma na celu ograniczenie kanibalizmu. Surowe mięso powinno być podawane w znikomych ilościach tak aby zostało jak najszybciej spożyte w całości. Szybkość wzrostu jest uzależniona od temperatury w jakiej przetrzymujemy owady i ilości dostępnego pożywienia, dużą role jak już wspomniałem pełni woda. Im wyższa temperatura tym szybszy metabolizm, co powoduje szybsze linienie, czyli wzrost larwy. Także jeżeli dłużej chcemy posiadać larwy należy trzymać je w chłodniejszym miejscu. Jako ciekawostkę podam, iż w skrajnych wypadkach larwy mogą nie jeść przez 9 miesięcy.
Jeśli chodzi o wilgotność należy się starać utrzymywać ją na dość niskim poziomie. Wentylacja odgrywa również ważna rolę gdyż łatwo jest mączniki „zaparować”, szczególnie podczas transportu.

Mącznik młynarek to dobry, tani i łatwy w hodowli owad karmowy. Jego hodowle można polecić każdemu.

Artykuł został opracowany na podstawie własnych doświadczeń oraz materiałów pomocniczych :
-„Owady” Henryk Sandner PWN 1989

© Łukasz "baniol" Płonka

//Artykuł poprawiony - baniol

Ostatnio edytowane przez baniol : 12-05-2011 o 20:08.
baniol jest aktywny   Cytowanie selektywne Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16-03-2010, 20:55   #2
Tomasz9011991

Tomasz9011991's Avatar

Miasto: Pyzdry
Domyślnie

Dobry art. na pewno przyda się początkującym hodowcom... a nawet tym bardziej doświadczonym...
Stary 16-03-2010, 21:40   #3
hołek Mężczyzna

hołek's Avatar

Miasto: fsw/zg
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika hołek
Domyślnie

Cytat:
Napisał baniol Zobacz post
Przede wszystkim należy oddzielić każde stadium owada od siebie, w innym pojemniku larwy, w innym poczwarki, w innym żuki.
zbedny zabieg, bez tego mączniki rozwijają się bez zarzutów!
ale jk ktośma nazbyt wolnego czasdu może się w to bawić

Cytat:
Jako podłoża używamy mąkę i otręby, choć wystarczyć może sama mąka.
jak dla mnie słaby pomysł-mąka źle działa na mączniki, zapych je, co prowadzi do wysokiej śmiertelności, zresztą jak wrzucisz owoce, warzywa, podniesie się wilgotność i zrobi się breja.
Cytat:
iektórzy podają surowe mięso, aby podwyższyć ilości białka i wody w diecie, co ma na celu ograniczenie kanibalizmu. Ja proponuje jednak owoce, gdyż kanibalizm powoduje głównie brak źródeł wody.
a mi się wydaje, że kanibalizm jest wynikiem braku białka, i od siebie to polecę pokarm dla rybek, mięsa unikałbym z racji smrodu i roztoczy.
ogólnie to może być taki art, choć czytałem lepsze :P
zresztą mam pare ciekawostek, których tu brakuje, ale o tym CIIIIIIiiiii bo sam podobny piszę :P
Stary 16-03-2010, 21:55   #4
baniol Mężczyzna
Moderator/Sekser
wiarygodny

baniol's Avatar

Domyślnie

Hołek artykuł był pisany jakieś 3-4 lata temu i od tamtej pory nic w nim nie zmieniałem. Z Twoimi poprawkami jak najbardziej się zgadzam. :)
Stary 16-03-2010, 22:05   #5
hołek Mężczyzna

hołek's Avatar

Domyślnie

to popraw i będzie zajebiaszczo :)
Stary 16-03-2010, 22:33   #6
kokoskop Mężczyzna

kokoskop's Avatar

Miasto: Gliwice K.o.P.
Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika kokoskop
Domyślnie

do mąki się zgodzę z hołkiem, na samej mące straciłem średniej wielkości hodowle
Stary 16-03-2010, 22:33   #7
baniol Mężczyzna
Moderator/Sekser
wiarygodny

baniol's Avatar

Domyślnie

Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę na warsztat i będzie cymes. Jakbyś mógł mnie wspomóc jakąś tajemną wiedzą to napisz na PW będę wdzięczny. :)
Stary 17-03-2010, 00:06   #8
Platymeris

Platymeris's Avatar

Miasto: Warszawa
Wyślij wiadomośc przez Skype do Platymeris Wysyłanie wiadomości przez Gadu Gadu do Użytkownika Platymeris
Domyślnie

Cytat:
Przede wszystkim należy oddzielić każde stadium owada od siebie, w innym pojemniku larwy, w innym poczwarki, w innym żuki. To ogranicza w pewnym stopniu kanibalizm
Tu w pelni sie zgadzam , larwy wyjadaja jaja oraz zaklocaja spokoj poczwarek co porowadzi do ich zamierania

Cytat:
Jako podłoża używamy mąkę i otręby, choć wystarczyć może sama mąka
Nie wolno uzywac maki , zapycha przetchlinki i usmierca owady a juz zwlaszcza poczwarki . Nalezalo by wspomniec iz nalezy uzywac tzw. otrebow paszowych

Cytat:
Nie polecam jabłek, ponieważ szybko pleśnieją i gniją
Akurat najlepsze sa jablka ze wzgledu na duza zawartosc wody podobnie jak kapusta pekinska ;) w prawidlowo utrzymanej hodowli nie ma prawa ani zgnic ani zaplesniec

Cytat:
Mączniki są wstanie konsumować wszystko, niektórzy podają surowe mięso, aby podwyższyć ilości białka i wody w diecie, co ma na celu ograniczenie kanibalizmu
Nie nalezy podawac surowego miesa gdyz powyzsza wilgotnosc , gnije plesnieje i wogole robi sie syf i zaraza . Z surowego miesa sprawdza sie tylko mieso ryb ( nie wiem czemu tak jest ) oraz mieso gotowane

W hodowli bardzo wazne jest by utrzymywac jak najnizsza wilgotnosc i jak najwyzsza temperature ( choc nie jest to obowiazkiem ) orazy by otreby nie podlapaly wilgoci gdyz zbijaja sie w twarda kluche przez ktora tylko mole maczne sa w stanie sie przezrec
Wbrew pozorom istonta jest tez "higiena" hodowli i regularne sprzatanie zbiornika
Stary 17-03-2010, 11:02   #9
hołek Mężczyzna

hołek's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Platymeris Zobacz post
Cytat: Napisał baniol Zobacz post Przede wszystkim należy oddzielić każde stadium owada od siebie, w innym pojemniku larwy, w innym poczwarki, w innym żuki. To ogranicza w pewnym stopniu kanibalizm Tu w pelni sie zgadzam , larwy wyjadaja jaja oraz zaklocaja spokoj poczwarek co porowadzi do ich zamierania
no ciekawe, czy przy na prawdę dużej ilości mączników byłbyś w stanie wyjmować wszystkie poczwarki. ja nidgy tego nie robiłem i jakoś cały czas mam masę mączników.
Cytat:
Cytat: Napisał baniol Zobacz post Jako podłoża używamy mąkę i otręby, choć wystarczyć może sama mąka Nie wolno uzywac maki , zapycha przetchlinki i usmierca owady a juz zwlaszcza poczwarki . Nalezalo by wspomniec iz nalezy uzywac tzw. otrebow paszowych
tak jakby się powtarzasz :P
Cytat:
w prawidlowo utrzymanej hodowli nie ma prawa ani zgnic ani zaplesniec
Cytat:
Nie nalezy podawac surowego miesa gdyz powyzsza wilgotnosc , gnije plesnieje i wogole robi sie syf i zaraza
hehe, to mówi samo za siebie ;]
Cytat:
Wbrew pozorom istonta jest tez "higiena" hodowli i regularne sprzatanie zbiornika
jak wszędzie kolego, nic to odkrywczego :)
Stary 17-03-2010, 16:53   #10
baniol Mężczyzna
Moderator/Sekser
wiarygodny

baniol's Avatar

Domyślnie

W gwoli ścisłość oddzielanie każdego ze stadium jest tylko moim pomysłem, który ma na celu zmniejszyć kanibalizm, nie uważam tego za ścisły, bezwzględny wymóg hodowli.

P.S. Widzę, że temat zachęca do dyskusji. Bardzo dobrze. :)

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady Postowania