Witam mam mały dylemacik co do żywienia mojej hodowli świerszczy. Kolega ostatnio mi dał zanentę do ryb i jestem ciekawy czy można je tym karmić i czy się nie potrują, a zanenty mam dużo więc bym troszkę zaoszczędził
Błąd. Wiele zanęt posiada sztuczne aromaty służące do zwabiania ryb. Myślę, że chemia nie jest wskazana w karmówce. Np. Na opakowaniu kukurydzy wędkarskiej, również aromatyzowanej, którą swego czasu kupował mój ojciec była notka, że nie nadaje się do spożycia. Wiem, że pająk i karaluch to nie człowiek, ale nigdy nie wiadomo jak pająk zareaguje na te związki w karmówce.
Na pewno niektóre nie byłyby szkodliwe, ale zalecam ostrożność.
Właśnie dlatego polecam sprawdzić dokładnie skład, wszystko musi być na opakowaniu. Z tego co wiem, chociaż nie gustuje w łowieniu ryb spokojnego żeru, te najprostsze zanęty nie są wzbogacane różnego typu atraktorami. Jeśli będą tam jedynie naturalne składniki to nie widzę przeciwwskazań.
Dzięki chłopaki ale chyba raczej nie będę ryzykował bo trochę tych świerszczy mam i nimi też handluję ;) a co byście polecali żeby jedzonko nie było drogie i żeby zwierzątka się najadły ???
Jak się ostatnio dowiedziałem to za grosze kupisz duże ilości otrębów i innych produktów zbożopochodnych, np w mieszalniach pasz dla zwierząt gospodarskich, młynach. Ceny na półkach sklepowych zniechęcają ;)
Tak, ale to są naprawdę duże ilości, o ile dobrze pamiętam to 30 kg worek otrębów pszennych można kupić za kilkanaście złotych. Jeśli chodzi o niedrogi pokarm wysokobiałkowy to sam szukam jakiejś tańszej alternatywy dla psiej karmy kupowanej w marketach.
Heh 30 kg to troszkę za dużo panowie :P ale dziękuję za informacje na pewno kiedyś się przydadzą a tak dla ścisłości to tą karmę dla psów lub kotów (suchą) namaczacie w wodzie ???
Ja Korzystam z zanęty "traper" na karpia i nie widzę żadnych przeciwwskazań, karaczany zdrowe a pająk syty. Na opakowaniu jest napisane "produkt w 100% naturalny" nie widzę powodu żeby w to nie wierzyć.
Tanie zanęty składają się m.in. z otrębów, bułki tartej, jakichś płatków owsianych, taką mieszankę można zrobić samemu, dla świerszczy nie musisz prażyć ziaren jak dla ryb ani dodawać aromatów. Jeśli już karmić zanętą, to tzw. bazą czyli podstawową zanętą bez dodatków zapachowych (np. Traper-Rzeka, Traper-Jezioro).