Siema!:) Mam 2 ptaszniki: B.smithi i B. emilia. Jako ze obydwa to naziemne, mysle o zakupie po jednej, gora dwie sztuki z pozostalych ptasznikow (nadrzewne i podziemne). Chcialbym zeby byly w miare ladne, i dosyc szybko rosly a biorac pod uwage to, ze moje doswiadczenie nie jest zbytnio powalajace, zalezaloby mi aby nie byly za bardzo jadowite:) Co moglibyscie mi doradzic?
Z gory dziekuje!:D
Polecam Avicularia spp., wszystkie są ładne, nie są bardzo jadowite ani za szybkie, jak na nadrzewne, niestety są dość śmiertelne, jak nie Avi, to polecam też jakiegoś przedstawiciela Psalmopoeus spp. na przykład Psalmopoeus irminia/cambridgei, nie są bardzo jadowite, aczkolwiek szybsze od Avi i agresywniejsze, ich jad także nie jest zbyt silny
Nadrzewny - Psalmopoeus irminia, przepiękny
Podziemny - Ja bym wziął Ephebopusa murinusa albo Haplopelmę lividium, jeśli masz odwagę, zachowasz zdrowy rozsądek oraz ostrożność powinno być ok, oba są wspaniałe
Dzieki bardzo! Co do avi, to tez slyszalem ze dosc czesto padaja, zwlaszcza mlodsze osobniki. A jezeli chodzi o podziemne? Znajdzie sie jakis gatunek odpowiedni dla poczatkujacych?
Raczej dla początkujących nie, ale jeśli jesteś kolejnym dzieckiem(nie chodzi o wiek) hodującym dla szpanu to nie ma takiego, jeśli hodujesz z pasji i wiesz co robisz, i masz rozum, to możesz sobie pozwolić, jak mówili koledzy wyżej H.lividum czy Hysterocrates spp.
Nie, nie, o szpan mi nie chodzi;) mozliwe ze narazie kupie ktoregos z tych nadrzewnych (irminia wpadla mi w oko:D) a pozniej, jak juz zauwaze ze mi z pajunami lepiej idzie, to pomysle o jakims podziemnym. Murinus jest taki... hardcorowy z wygladu:P (a mi sie to podoba)!
Ostatnio edytowane przez biolas91 : 16-03-2010 o 21:05.
Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc!:) W najblizszym czasie zakupie irminie plus ewentualnie A. versicolor, a za pare miesiecy jak juz nabiore troche wprawy i ogarne temat, kupie jakiegos podziemnego (najprzwdopodobniej E. murinus)
Temat mozna zamknac:D